Escenaris
Ciutadella
 
Ciutadella de Menorca és la ciutat més poblada de Menorca, i els seus carrers i palaus acumulen segles d'història. Durant les festes de Sant Joan, la ciutat es transforma i el centre històric es converteix en un immens escenari on es reprodueix una tradició que els ciutadellencs guarden amb especial cura i estimació.

Conèixer quin va ser l’origen precís de les festes de Sant Joan que se celebren a Ciutadella ha resultat sempre una tasca difícil, sobretot a causa de la pèrdua de l’Arxiu de la Universitat General de Menorca i Particular de Ciutadella durant el saqueig d’aquesta ciutat per part de l’armada turca l’any 1558. La teoria més acceptada és que la festa té un origen religiós. Ara bé, també es xerra d'una part civil, relacionada amb els jocs cavallarescs que tenien lloc a Es Pla ja al segle XVI.

En conclusió, podem afirmar que les festes de Sant Joan, tot i tenir un origen religiós, estan formades per una barreja d’elements religiosos i civils, pràcticament ja des dels seus inicis, que han anat evolucionant lleugerament amb el pas del temps fins a l’actualitat sense perdre l’essència.

La festa ha canviat i molt, però la seva essència roman inalterable. Ciutadella s'entrega durant els dies grans, viu la celebració amb una gran intensitat i el nucli antic d'una ciutat única es converteix en un espai de germanor i alegria.