Escenaris
Es Pla
 
Es Pla de Sant Joan és un dels espais més emblemàtics de la festa. Durant tot l'any, aquesta zona al final del port antic de Ciutadella és un dels punts d'oci més importants de Menorca.

És una esplanada d'arena d'uns 250 metres de llarg i una amplada que oscil·la entre els 9 i els 30 metres. L'espai està delimitat a les bandes per uns murs que delimiten antics horts i espais reconvertits en zones d'oci.

Aquest espai és l'escenari d'un dels actes més espectaculars de la festa: els Jocs des Pla. El dia de Sant Joan a matí es fa un assaig dels Jocs, i és el dia de Sant Joan a capvespre quan se celebren els Jocs. Tots els cavalls i cavallers baixen fins a Es Pla, i després de fer un primer caragol, començen els jocs pròpiament dits. El primer és l'ensortilla. Els cavallers designats per córrer, amb una asta a la mà, galopen per tal d'endevinar amb l'asta una anella (ensortilla) que està penjada al mig del recinte.

Després, arriba el moment de les carotes. Una carota és una espècie d’escut ovalat fet de fusta prima i que s’agafa per una ansa o maneta. A la cara visible hi haurà pintada una cara esperpèntica o còmica, d’aquí el seu nom popular. Se’n pinten vuit, dues de les quals són indultades: una pel mateix noble i l’altra pel consistori, els quals se les queden en propietat. Les sis restants seran rompudes as Pla. Com es rompen les carotes? Es formen sis parelles de genets, corrent tan sols una parella a cada torn. Parteixen junts al galop. El cavaller que corre per la dreta ha de dur la carota amb el braç esquerre. L’altre cavaller ha de rompre la carota amb una lladriola, o bé amb el puny, durant la carrera. L’objectiu és que es trenquin abans de finalitzar la carrera. Per anar bé, el darrer tram s’ha de fer amb els cavallers abraçats.

I el darrer joc és el Córrer Abraçats. Consisteix en el fet que dos cavallers, al galop amb els seus cavalls, corren un a la vora de l’altre i han de donar-se la mà, abraçar-se i besar-se, sempre que sigui possible. No hi ha un límit de parelles de cavallers que puguin córrer, sempre que en corri només una en cada torn.

Els Jocs des Pla acaben amb un caragol.