Escenaris
Es Born
 
La Plaça des Born és un dels principals escenaris de les Festes de Sant Joan. Aquest gran espai, presidit per l'obelisc en record dels ciutadellencs que lluitaren el 9 de Juliol de 1558 contra els turcs i també per l'Ajuntament, acull el Dissabte de Sant Joan el Caragol des Born. Els membres de la Qualcada van entrant a la plaça des Born, i es col·loquen així com poden a la banda dreta. A les sis en punt és quan el caixer senyor i el caixer capellà fan l’entrada i saluden al galop, moment en el qual esclata la música del Jaleo i comença el Caragol.

L’origen d’aquest acte es fonamenta en la salutació que feia la Qualcada davant el Palau del Governador (l’actual ajuntament), amb la finalitat de sol·licitar permís a l’autoritat per entrar a la ciutat, traspassant la muralla pel portal de Maó, en tornar de l’ermita de Sant Joan a sol post. Amb aquest motiu, les voltes que es fan a la plaça no són circulars, sinó que els cavalls giren coa un cop han passat davant l’Ajuntament, pensant en el traçat antic de la plaça i no en l’actual.

La Plaça des Born també és l'escenari d'un acte multitudinari el Dia de Sant Joan. És l'acte que popularment es coneix com la Convidada. El capvespre, després del replec i de visitar l'Hospital Municipal, tots els caixers i cavallers es reuneixen a la Plaça des Born. El punt central en aquest moment és l'Ajuntament. A la seva balconada s’hi troben l’alcalde i els regidors, acompanyats per dos macers.Tots els cavalls desfilen davant de la façana i, un per un, saluden en arribar a l’alçada del balcó amb les autoritats municipals. Al seu torn, el Caixer Senyor les convida que honorin amb la seva presència els jocs que tot seguit s’han de fer as Pla. L’alcalde accepta la invitació, i acaba el discurs amb les paraules: “Sort i ventura!”.